Selecteer een pagina

Barolo wijn wordt ook wel de koning van de wijn genoemd. Het is geen supermarkt wijntje dat je even ophaalt om te drinken. Het is een bewaarwijn die je bewaart voor een speciaal moment. Na jaren wachten is het moment eindelijk aangekomen. Maar hoe kan je het beste jouw Barolo wijn drinken? Je wilt niet een dure fles wijn verpesten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid te werk gaat met de juiste wijnglazen en tips.

Wat is een Barolo wijn?

De Barolo mag enkel gemaakt worden in de wijnstreek Piëmonte in Italië. Deze streek ligt in het noordwesten van Italië. In deze streek verbouwen ze de nebbiolo druif. Een Barolo wijn mag enkel in deze streek gemaakt worden en gemaakt worden van de nebbiolo druif. Na de oogst in oktober wordt de wijn gerijpt op eikenhouten vaten. Dit proces duurt minimaal twee jaar. Daarna wordt de wijn nog minimaal een jaar op de fles gerijpt voordat deze verkocht wordt. Het resultaat is een zeer krachtige rode wijn met een hoog tannine gehalte en veel zuren. De wijn zelf heeft een vrij lichte kleur.

Welke wijnglazen heb je nodig voor de Barolo wijn?

Als eerste is het belangrijk dat je de juiste wijnglazen geselecteerd hebt bij de Barolo. De wijn heeft vrij veel zuurstof nodig om z’n bouquet te openen. Dit is ook de reden dat je deze wijn minimaal 45 minuten moet decanteren. Het is belangrijk dat ook het wijnglas voldoende zuurstof toevoegt. Er wordt bij deze wijn gekozen voor een glas met een grote ballon. De Grandioso is bijvoorbeeld prachtig om de Barolo in te schenken. Het glas zorgt voor voldoende zuurstof vanwege de grote ballon.

barolo-wijnglazen

De ideale serveertemperatuur

Er spelen een hoop factoren mee om de ervaring van je eerste Barolo zo perfect mogelijk te maken. Eén van de factoren om mee rekening te houden is de serveertemperatuur. Deze ligt op kamertemperatuur, maar let op dit is niet de 21 graden die onze woningen tegenwoordig zijn. De kamertemperatuur voor deze wijn ligt dan ook op 18 a 20 graden. Dit kan je met een thermometer checken. Eventueel kan je de wijn heel even in de koeling zetten, maar pas op dat je hem niet te lang laat staan. De wijn mag absoluut niet koud gedronken worden.

Decanteren van de wijn

Helaas is het een vrij complexe en oude wijn en is decanteren noodzakelijk om de juiste smaakbeleving te krijgen. Je kan hiervoor gebruik maken van een decanteerkaraf. Ga hier minimaal twee uur voor de serveertijd mee aan de slag. Decanteer de wijn minimaal voor 45 minuten voor de perfecte smaakbeleving. Ben je niet in het bezit van een decanteerkaraf? Een oude wijnmaker gaf ons ooit de tip om de wijnfles al in de ochtend te openen en gewoon te laten staan tot de avond. Dit helpt bij het proces om zuurstof aan de wijn toe te voegen. Uiteraard werkt het nooit zo perfect als echt decanteren, maar het is een alternatief.

Geniet van deze wijn bij het hoofdgerecht

Eindelijk ben je er klaar voor om de Barolo te drinken. Onze tip is om de wijn vooral niet zo los te drinken. De wijn komt vooral goed tot z’n recht bij een passend gerecht. Vooral rood vlees zorgt ervoor dat de smaak van de wijn echt tot z’n recht komt. Denk dus aan een biefstuk of een steak van een hoge kwaliteit. Dankzij de steak komt de wrange smaak minder naar boven en proef je juist een fruitige wijn. Overigens past de wijn ook goed bij truffel of een truffelrisotto. Zorg er wel voor dat je een gerecht serveert met stevige smaken. Als je dit niet doet zal de Barolo altijd overheersen.   barollo-rood-vlees